Programlama Dillerinin Farkları (Karşılaştırma Nitelikleri) Nelerdir?

Programlama dilleri belli ifadelerin ve makinelerin kodlanması ile piyasaya çıkmıştır. Bu diller belli başlı kriterler ile farklılaşmaktadır. Wikipedia, Facebook, Google gibi birbirinden farklı siteler bir çok programlama dilinin harmanlanması ile oluşan dillerdir. Bir komut birden çok dil ile yazılabilir. Fakat günümüzde önemli olan iki etmen bulunmaktadır. Bu ise güvenirlik ve hızlılık. Bu açıdan yazılımlarda kullanılan diller tercihini bu doğrultu da belirlemektedirler.

Yazılım dilleri kendi arasında 3 ana başlığa ayrılmaktadır. Bu başlık altında diller kendi gruplarını oluşturarak programlama dillerinin farklılıkları veya programlama dillerinin özellikleri barındırmaktadır.

1.Alt Seviyeli Programlama Dilleri

İlkel diller veya yazılımın gelişim sürecinde oluşan ve bugüne kadar ilerlemesini sağlayan diller de denebilir. Makine dillerine yakın dillerdir. Bu dillere örnek vermek gerekirse Assembly en belirgin örnek olarak bilinmektedir.

2.Orta Seviyeli Programlama Dilleri

İşlevine bakıldığı zaman hem alt hem de üst seviyeli program yapılabilmektedir. Kullanılmakta olan örneğin Assembly diline göre daha anlaşılabilir ve daha nettir. Örnek vermek gerekirse C dili en belirgin örnektir.

3.Üst Seviyeli Programlama Dilleri

Bu programlama dilleri olay tabanlı programlama dilleri olarak da bilinmektedir. Yani sadece belli başlı fonksiyonlar dahilinde çalışmaktadırlar. Bu ise ister istemez programlama hakimiyetini azaltmaktadır. Kullanılan en hızlı programlama dilleri bu seviye de ki programlama dillerinde bulunmaktadır. En temel örnek vermek gerekirse Visual Basic en belirgin örnektir.

Bu programlama dilinde yazılan programların çalışabilmesi için en temel dile yani makine diline çevrilmesi gerekmektedir. Bu ise o dili derleyen programlar sayesinde yapılmaktadır. Kaynak program, yazılan kodları makine diline çevirir. Kaynak program içerisinde kodlarda değişiklik yapılabilir, fakat derleme yapıldıktan yani makine diline çevrildikten sonra değişiklik yapılamaz.

Bilgisayar Mühendisi, sigortacı, yazılımcı ve en önemlisi de bir baba...

Benzer İçerikler

tyt deneme pdf

TYT Deneme Pdf Sınavı 2023 Cevap Anahtarlı Ücretsiz İndir

Bu içerikte TYT deneme sınavı, sınava hazırlanan öğrenciler için tahmini çıkabilecek olan test ve deneme sınavları hazırlar. Bu deneme sınavları PDF şeklinde hazırlanmış olup cevapları ile birlikte…

MB – GB Hesaplama

Merhaba arkadaşlar, bu konu da sizler için Megabyte Gigabyte hesaplama hakkında bilgi vereceğiz. Öncesinde bilinmesi gereken 1 GB = 1024 MB olduğudur. Bu bilgi sonrasında ise diğer…

İlk Türk Girişimci Şakir Zümre

Bugün ilk Türk girişimci olarak tarihe geçen bir girişimcilik örneğinden bahsetmek istiyorum. Bu girişim, Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında ilan edildikten sadece 2 yıl sonra temelleri…

HTML Sayfa Yenileme Kodu

Özellikle haber sitelerinin sık sık kullandığı bu kod oldukça önemlidir. Sayfa yenileme kodu ile bir sayfayı belirlenen süre de yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Herhangi bir güncelleme olması durumunda kullanıcıya…

Bilgisayarda Dosya Şifreleme Nasıl Yapılır

Sadece NFTS dosya sistemi birimde yer alan dosya ve klasörleri şifreleyebilirsiniz. Sıkıştırılan dosya yada klasörler de şifrelenemez. Sıkıştırılan bir dosya ya da klasör şifrelenirse, bu dosya ya…

Debugger Nedir?

Debugger nedir, debugger ne işe yarar? Debugger programlarda hata ayıklamaya yaramaktadır. Kısaca debugger hata ayıklayıcıdır. Kodları yazdığımız derleyici arka planda kodları derlerken kodlar arasında hataları inceler, eğer…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir